Islamic Widget

Selasa, 7 Februari 2012

kalau bukan..tetap bukan...


Bismillah...Assalammualaikum.... sedikit perkongsian didalam pengembaraan ilmu...
Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa..kecewa sekali sesuatu yg luput dari genggaman,keinginan yg tidak tercapai dan kenyataan yg tidak sesuai dengan harapan..

Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa kita,masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran..masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu dan majlis-majlis zikir yg akan memberikan ketenteraman jiwa..

Hidup ini ibarat belantara..tempat kita mengejar pelbagai keinginan dan impian.. dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak ,mempunyai keinginan..tetapi bukan semua yg kita inginkan itu dapat dicapai..sesungguhnya tidak mudah menyedari bahawa apa yg bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi..banyak orang yg tidak sedar bahawa hidup ini tidak punya satu hukum: harus berjaya,harus bahagia atau harus-harus yg lain..

Betapa banyak orang yg berjaya tetapi lupa bahawa hakikatnya semua itu pemberian Allah s.w.t sehingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya..begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan betul..padahal dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yg memang bukan hak kita..padahal hakikat kegagalan adalah tidak terengkuhnya apa yg memang bukan hak kita..

Apa yg memang menjadi milik kita di dunia,samada rezeki,jawatan atau kedudukan,pasti Allah akan berikan..tetapi apa yg memang bukan milik kita,kita tidak akan mampu miliki,walaupun ia nyaris menghampiri kita atau meskipun kita bermati-matian berusaha mendapatkannya..

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya..Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah..(Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu,dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu..Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri."
{Surah Al-Hadid Ayat: 22-23}


Maka sudahlah,jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!
Wallahu a'lam~
InsyaAllah...

Tiada ulasan: