Islamic Widget

Ahad, 1 April 2012

Kerapkan diri mengingati mati

GAMBARAN WAJAH MALAIKAT MAUT UNTUK PENGGEMAR MAKSIAT

Nabi Allah Ibrahim a.s. pernah mminta malaikat maut mnunjukkan wajahnya ketika saat mencabut nyawa seorang pemaksiat. awalnya malaikat maut mnolak kerana khuatir nabi Allah Ibrahim a.s. tidak sanggup untuk melihat namun nabi Allah Ibrahim a.s. menegaskan bahawa dia sanggup.

lalu malaikat maut menampakkan jelmaannya.. ia hadir sebagai makhluk yg brkulit hitam legam, berambut lurus tegak, berbau busuk dan mengenakan pakaian serba hitam. dari mulut dan hidungnya keluar jilatan api.

melihat pemandangan itu nabi Allah Ibrahim a.s. jatuh pengsan. setelah ia sedar semula dan malaikat maut kembali kepada bentuk yg asal.. nabi Allah Ibrahim a.s. berkata:

"wahai malaikat maut, bila seseorang yg menderhaka melihat wajahmu pada saat kematiaannya, nscaya itu sudah cukup menjadi hukumannya."

- itu baru melihat malaikat maut, belum lagi saat nyawamu direntap bagaikan satu persatu dari urat saraf, jiwamu dan sehinggakan tidak berkecuali setiap dari tubuhmu akan merasai kesakitan yg tidak terhingga hingga tidak mampu engkau bertenanga untuk menjerit kesakitan.. nah, sama2 kita fikirkan. kerapkan mengingati mati kerana ia sesuatu yg pasti ,Bahagia itu satu pilihan. :)

Tiada ulasan: